Gândacii de bucătărie fac parte din cei mai nepoftiți oaspeți în casa voastră, apar ca la sărbătoare la masa cea mare, pregătiți să se alimenteze cu tot ce găsesc la îndemână. Neglijența de a lăsa mâncarea în locuri neascunse sau obiceiul de a uita resturile, oaspeții pot apărea și de la vecini în căutarea a ceva mai bun. Cu toate că, această specie de insecte are capacitatea de a supravețui chiar și în cele mai proaste condiții, nu sunt tare alintați, chiar dacă la moment nu au mâncare sau apă, acestea nu dispar atât de simplu. Serviciul de dezinsecție a gândacilor este soluția cea mai eficientă în lupta cu acești dăunători dezgustători, în Moldova puteți apela cu ușurință la astfel de servicii fără multe bătăi de cap.
Prezența acestor oaspeți nu este doar neplăcută, dar poate aduce și o mulțime de boli și infecții în casa ta, ceea ce pune în pericol deja sănătatea celor dragi. Pe lângă transmiterea infecțiilor, aceștia mai aduc un șir de nemulțumiri cum ar fi, distrugerea produselor alimentare, a mobilei.
Deratizarea și dezinsecția casei este foarte importantă în cazul în care această specie se înmulțește foarte repede și vă puteți trezi cu o problemă mult mai mare. Cuplul acestora poate da până la 100.000 de urmași, ce vor fi încântați să cutreiere prin casa voastră. Astfel, dacă vedeți măcar un singur dăunător, trebuie să reacționați imediat și să întreprindeți ceva.
Ascunzișul gândacilorGândacii preferă să se ascundă în timpul zilei în cele mai întunecoase și umede locuri, acolo unde este mai călduț și confortabil pentru ei. Noaptea ei deja sunt pregătiți să meargă în căutarea hranei, astfel poți nici să nu-i observi, doar dacă nu te pornești și tu la miezul nopții să vezi ce mai este prin frigider. Dăunătorii se pot răspândi cu ușurință și prin celelalte camere ale apartamentului, de obicei se ascund în spațiile închise: în spatele mobilierului, a frigiderului, în fisurile de pereți, prin cutii sau obiectele nemișcate de pe masă, în dulapurile de la bucătărie sau sub chiuvetă.
Având atâtea ascunzișuri, măsurile de prevenire și dezinfecție trebuie întreprinse prin toate camerele, nu doar în bucătărie. Atrageți atenția și găurile sau crăpăturile din pereți, acestea trebuie neapărat izolate, adesea gândaci se izolează anume prin aceste locuri. Alte spații mici prin care aceste viețuitoare pot pătrunde trebuie la fel izolate.
Măsuri de prevenireDacă vreți să dați peste urmele lor, verificați deschiderea de la canalizare, e cazul și să o astupați, țeava fiind defectată, trebuie reparată neapărat. Nu lăsați urmele de condensare, astfel le faceți drept o invitație gândacilor, cada trebuie golită de apă precum și toate recipientele. Periuțele de dinți cel mai bine să fie depozitate în recipiente sigelate, iar tava de scurgere de la frigider să fie golită. O primă măsură ar fi să ascundeți toate produsele alimentare, asta înseamnă să curățiți masa în bucătărie și locurile unde mâncați, să nu rămână fărămituri, nu lăsați vasele murdare să se odihnească mult timp în chiuvetă, trebuie spălate imediat.
Cu toate că curățenia este primul pas în prevenirea apariției gândacilor, nu este de ajuns să reduceți sursele de supraviețuire a acestor dăunători, pentru un rezultat reușit și de lungă durată e nevoie să apelați la serviciile de dezinsecție, prețul acestora fiind unul la nivel de complexitate, consum, suprafață.
ReproducereaOdată ce observați aceste viețuitoare în casa voastră, trebuie să vă îngrijorați, pentru că reproducerea este destul de rapidă și presupune un număr foarte mare de nimfe. O femelă matură are capacitatea de a produce 4-8 capsule cu ouă, ce conțin între 30-40 de ouă. Aceste capsule sunt transportate în abdomenul femelei până nu sunt pregătite să iasă, dacă procesul are loc prea devreme, gândacii nu se vor dezvolta și vor muri.
Timp de 28-30 de zile ies nimfele și continuă să trăiască în același loc cu adulții, ceea ce va crea mai multe probleme. Anual apar câte 3-4 generații ce sunt gata să trăiască împreună cu voi într-o perioadă de 100-200 de zile. Dacă femela are toate condițiile în casa voastră, cum ar fi hrana și umezeala, atunci ea poate lăsa 1.000.000 de descendenți anual.
Dacă gândacii sunt observați și ziua în vizorul vostru, atunci aceste viețuitoare sunt foarte multe și trebuie urgent să vă adresați la serviciile de dezinsecție. Metode pentru a scăpa de gândaci
Nu trebuie să intrați în panică, dacă acești dăunători nu au reușit încă să se înmulțească puteți efectua procedura de dezinfectare singuri acasă. Astăzi, în orice hipermarket, se vând multe produse de combatere a insectelor. Există diverse mijloace sub formă de geluri, spray, capcane. Au o eficiență destul de mare, deoarece conțin componente care atrag dăunători și insecticide care au un efect toxic asupra lor. De obicei, astfel de produse sunt sigure pentru copii și animale de companie, cu toate acestea, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile
înainte de utilizare.În lupta cu gândacii, conservele de aerosoli sunt foarte populare, care sunt inofensive pentru oameni și convenabile pentru utilizare acasă. Sunt de asemenea frecvente diverse capcane pentru insecte, cum ar fi „casele” împotriva gândacilor. De asemenea, în magazine puteți cumpăra soluții adecvate pentru tratarea spațiilor împotriva acestor dăunători.