Una dintre condițiile pentru funcționarea normală a unei instituții de învățământ este absența rozătoarelor în interiorul încăperii și pe teritoriul acesteia. Chiar și legislația prevede că „în cazul depistării dăunătorilor în instituție, prestatorii de servicii abilitați efectuează măsuri de eradicare, care includ tratarea cu chimicale, agenţi fizici sau biologici.” Prețul acestor servicii nu se pune pe cântar cu sănătatea copiilor, autoritatea instituției trebuie să ia în considerare metodele de dezinsecție și dezinfecție în școli pentru siguranță.
Starea tehnică nesatisfăcătoare a multor școli din Moldova duce la consecințe negative precum formarea coloniilor de rozătoare sub formă de șobolani și șoareci, care trebuie tratate rapid. Acest tip de dăunător dăunează foarte des cablurilor electronice ale țevilor de plastic din băi, deteriorează mobilierul, mănâncă alimente și încalcă condițiile sanitare. Dar principalul factor este că șobolanii și șoarecii sunt capabili să transmită un șir de boli infecțioase și intestinale periculoase, punând astfel elevii și personalul în pericol.
Dezinsecție - un set de măsuri destinate distrugerii dăunătorilor și a insectelor. Această metodă presupune explorarea completă a spațiilor și a teritoriilor externe, tratarea zonelor cu mijloace speciale, precum și un set de măsuri preventive pentru prevenirea reapariției insectelor. Deratizare - Desfășurarea unui număr de activități care vizează combaterea rozătoarelor: șoareci, șobolani. În timpul procesului sunt utilizate metode chimice și fizice de control a rozătoarelor. După distrugerea coloniilor de șobolani și șoareci, în mod obligatoriu se efectuează și procedurile preventive.
Cum are loc deratizarea în școli? În școală presupun că sunt rozătoare doar atunci când se observă vreun șobolan pe teritoriul instituției. Urmele și vizuinele sunt, de asemenea, o confirmare a acestui lucru. Planificarea deratizării constă în prelucrarea:Rozătoarele sunt niște viețuitoare extrem de adaptive și se obișnuiesc rapid cu ritmul școlii. De îndată ce una dintre ele apare în interiorul zidurilor, o întreagă colonie crește în scurt timp. Exterminarea rozătoarelor în instituțiile de învățământ este un proces complex. Mulți copii vizitează școlile în fiecare zi, astfel încât această procedură se efectuează cu cea mai mare grijă și respectând toate regulile de siguranță. Deratizarea nu se realizează în prezența școlarilor, acest lucru se face numai după ore.
Activitățile constituind un întreg complex de lucrări, acesta este împărțit în mai multe etape. Specialistul stabilește cele mai periculoase locuri unde se pot adăposti rozătoarele. Subsolurile și sălile predestinate meselor necesită cea mai mare atenție. Aici se efectuează atât captarea mecanică a rozătoarelor, cât și tratamente chimice.
Strategia de luptă cu rozătoarele este determinată individual. Depinde de cantitatea animalelor dăunătoare și de specia lor. Sunt practicate atât măsuri preventive, cât și exterminatorii. Este important să curățați în mod corespunzător spațiile de animalele care nu mai sunt în viață și să le eliminați în conformitate cu regulile sanitare.
Este destul de dificil să faci față de unul singur acestor dăunători, deoarece un astfel de obiect ca o școală este caracterizat de o suprafață mare de clădiri, prin urmare, doar persoanele experte în domeniu vor putea să extermine radical aceste viețuitoare dezgustătoare. În cursul operațiunilor de distrugere a dăunătorilor, punem accent pe tratamentul chimic al tuturor suprafețelor contaminate. Măsuri precum tratamentul chimic și termic vor elimina toți dușmanii care ne provoacă probleme.
Dezinfectare - distrugerea virușilor și a microbilor. Nu poate fi înlocuit cu o curățare temeinică a încăperii: în timpul procesului de curățare, bacteriile nu mor, ci sunt spălate în zone greu accesibile - fisuri în podea, îmbinări ale pereților, podelei și tavanului, îmbinări în mobilier .
În această privință, este extrem de important să se respecte proporțiile substanțelor chimice utilizate pentru curățarea clădirilor, precum și să se abordeze cu atenție metodele de dezinfecție. În practica modernă, este obișnuit să refuzați preparatele cu clorură, datorită impactului lor negativ asupra elevului.
Procedura se efectuează cu ceață fierbinte sau rece. Preparatul sub formă de gaz pătrunde în locuri greu accesibile și are loc distrugerea bacteriilor, virușilor și ciupercilor.Produsul este inodor și incolor, nu strică obiectele interioare, aparține clasei a 4-a de substanțe cu risc redus, de aceea este potrivit pentru instituțiile pentru copii. Nu provoacă alergii și elimină eficient agenții patogeni ai bolilor infecțioase.
Dezinsecția este relevantă luptei împotriva gândacilor, păduchilor, păianjenilor, furnicilor, puricilor, ploșnițelor și altor insecte. Sunt periculoase pentru copii, deoarece poartă boli infecțioase, pot mușca școlarii și pot provoca alergii. Preparatul microincapsulat distruge atât adulții, cât și larvele.