Pericolul înțepăturilor de viespi pentru sănătate
În această perioadă, atât în oraș, cât și în afara lui, mulți oameni se întâlnesc cu viespi. Insectele pot ataca oamenii chiar și în apartament, venind la mirosul de mâncare, flori și chiar deșeuri alimentare. După o înțepătură de viespe, o persoană poate avea reacții alergică de severitate variabilă.
De ce o înțepătură poate pune viața în pericol
Veninul de viespe poate declanșa o serie de reacții la om:
- Durere și reacții alergice: Durerea inițială poate fi insuportabilă. Reacțiile alergice la înțepăturile de viespe pot duce la simptome precum umflături, mâncărimi, urticarie, dificultăți de respirație, umflarea buzelor, a limbii, dureri în gât, crampe abdominale, diaree. Veninul insectelor are un efect toxic, cea mai nefavorabilă consecință fiind șocul anafilactic, care poate duce la pierderea cunoștinței și chiar la deces dacă nu intervine asistența medicală.
- Infecții secundare: Scărpinarea unei înțepături de viespe poate introduce bacterii de pe mâini în rană, ducând la o infecție. Acest risc este deosebit pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu anumite afecțiuni medicale.
- Efecte neurologice: În cazuri rare, înțepăturile de viespe pot duce la complicații neurologice, inclusiv convulsii și paralizie. La cele mai periculoase simptome, medicii mai adaugă culoarea gri-albastră a pielii și imposibilitatea de a respira din cauza umflării tractului respirator. Aceste efecte pot apărea la persoanele care au fost înțepate în mod repetat.
Prevenirea înțepăturii de viespe
O viespe te poate înțepa oriunde - în natură sau în oraș. Ar trebui să fii deosebit de atent în următoarele cazuri:
- Atunci când arunci deșeurile în coșul de gunoi de pe stradă - acolo se găsesc adesea produse alimentare, iar acolo unde există mâncare, există viespi.
- La un picnic la țară - înainte de a pune în gură o bucată de mâncare, în special dulciuri, examineaz-o cu atenție.
- În grădină, la sfârșitul lui iulie - august, când fructele încep să se coacă - viespile se hrănesc adesea cu ele.
- În hambare, poduri, mansarde - viespile își construiesc cuiburile în aceste locuri.
- La plivitul ierbii și la tăierea arbuștilor - unele specii de viespi își construiesc cuiburile pe lăstarii plantelor și în coroană.
Fără viespi cu Profilactix
Chiar dacă ai sau nu alergie cunoscută la înțepăturile de viespe, însă ai găsit un cuib în preajma casei dezinsecția profesională devine un lucru extrem de necesar. Profilactix oferă clienților:
- utilizarea de preparate certificate
- garantarea rezultatului
- posibilitatea de a se deplasa în afara orașului
Eliminăm riscul de a avea cuiburi de viespi și potențiale înțepături dureroase. Fii liniștit, contactează-ne la numărul de telefon +373 795 27 888.